Спасете областта на гр. Трън от добива на злато

Дами и Господа,

ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, 

 НИЕ, ПОСТОЯННО ЖИВЕЕЩИТЕ И СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМЯ И ИМОТИ В ГР.ТРЪН И ОБЛАСТНИТЕ МУ 52 СЕЛА, СМЕ ТВЪРДО ПРОТИВ ОТДАВАНЕТО НА КОНЦЕСИЯ ЗА ДОБИВ И ПРЕРАБОТКА НА РУДА И ЗЛАТО В РАЙОНА НА ОБЩИНА ТРЪН!

         НИЕ СИ ЗАДАВАМЕ ВЪПРОСИТЕ - ЗАЩО са притеснени жителите от гр.Трън и околните села, защо са притеснени и протестират жителите на китното село Зелениград в подножието на връх Руй? Как се случва така, че уж приоритетният за България отрасъл туризъм не се развива и не дава приходи в общини с природни дадености и културно-историческо наследство? Каква е връзката между концесиите и Натура 2000 и доколко ще се съхрани природното богатство на планината Руй, в случай че там започне подземен добив на руда? Какъв ще бъде изборът на местното население в община Трън, която страда от демографска криза и висока безработица, в критичния период за инвестиционното предложение, което е на етап екологична оценка и предвижда 35-годишна концесия за добив и преработка на руда в два големи района на общината: зона „Север“, която е под връх Руй и зона „Юг“, която е над селата Ерул, Глоговица, Велиново и Милкьовци?

Освен чисто човешкия и екологичен въпрос да има или не концесии за злато в Трънско аз лаически си задавам един-два технически въпроса - рудата, която ще се добива евентуално, откъде и накъде ще се прекарва - това са десетки милиони тонове, от Трън за Перник и София има два преки маршрута - през моста на Секирица и през ждрелото на Велиново (което се бе свлякло преди няколко години и сега е закърпено) и един обиколен по пътя за Земен. Та откъде ще минават тези милиони камиони с руда?

Ще прекопаят огромни количества земни маси в посочените два обекта в районите на гр.Трън. После тук ще е голо петно отровено от химикали. Извличане с флоация на сапунена пяна. Най-чистия район на Западна България ще стане смъртоностно за живеене. Трън! Господа политици. Защо криете? СПАСЕТЕ ТРЪН и околностите.

 При последните научно-технични открития за трансмутация на химически елементи(2016г.), при което безопасно и в неограничено количество ще може да се създава злато в лабораторни условия, кому ще е нужно да влага инвестиции в добиване на злато чрез копаене на руда? За какви работни места говориме, когато този рудодобив за злато бизнес няма нито да се развие нито да процъфти и пет години, но ще разруши завинаги природната среда за по-малко от пет години!

Моля, всеки който е ПРОТИВ концесията и добивът на руда и злато в Трънско и КОЙТО мисли за себе си,  децата, внуците си и тяхното здраве, да подпише тази петиия!


Таня Петрова/сборна    Зв'язатися з автором петиції

Підписати петицію

Підписуючи, я надаю Таня Петрова/сборна право передавати мій підпис тим, хто має повноваження щодо цього питання.


Або

Ви отримаєте лист із посиланням для підтвердження вашого підпису. Щоб забезпечити отримання наших електронних листів, додайте info@petitions.net до адресної книги або списку надійних відправників.

Будь ласка, зауважте, що ви не можете підтвердити свій підпис, відповівши на це повідомлення.
Платна реклама

Ми покажемо цю петицію 3000 особам.

Дізнатися більше...