ЗВЕРНЕННЯ до Загальних зборів НАН України

математик, ІППММ, Львів

/ #9 про гроші

2016-04-11 19:49

Я, на жаль, не читав фінансових звітів керівництва НАНУ,
тому хочу поділитися деякими логічними міркуваннями з використанням відомих фактів.

Загальновідомо, що зараз керівництво інститутів НАНУ під приводом недофінансування масово зумушує співробітників брати неоплачувані відпустки, або ж переходити на неповний робочий тиждень "за власним бажанням", використовуючи різні умовляння, або ж погрози чи шантаж. Найчастіше це змушують робити співробітників, які успішно пройшли останню атестацію і добре працюють, а отже мають всі юридичні підстави отримувати свою зарплату в повному обсязі. Отже саме тому їх змушують писати заяви "за власним бажанням", що жодної юридичної підстави зробити це наказом згори -- НЕМАЄ.
Ввжаю, що змушувати людей, які успішно і творче працюють переходити на неповну зарплату -- це злочин, і ніхто не має права це робити. Адміністрація інститутів мусить виплачувати повну зарплату всім, хто на це заслуговує. Якщо уряд не забезпечив на це грошей, підштовхуючи адміністрацію інститутів і керівництво НАНУ до порушення законів, значить порушником закону є уряд. Отже, наша адміністрація повинна або забезпечити своєчасну виплату зарплати науковцям згідно вимог чинного законодавства, або ж подати в конституційний суд на уряд та Верховну Раду України, які своїм злочинним бюджетом змушують порушувати закони.
Чому ж тоді керівництво НАНУ нам говорить, що, ніби-то, немає юридичної підстави подавати в суд, а змушує рядових науковців своїми заявами "за власним бажанням" покривати злочини влади (а отже самим ставати співучасниками злочину)? Чи не тому, що сама президія НАНУ замішана в злочинах і розкраданні коштів. Бо якщо юридичної підстави подавати в суд на уряд, як нам кажуть, ніби-то, немає, то напрошується висновок, що кошти є, але вони використовуються свідомо неефективно. В результаті, купка паразитів жирує на тих нещасних 2-х міліардах "наукових" гривень, а людей, які справді роблять науку змушують бідувати. Можливо Президія НАНУ не подає на суд саме тому, що цей судовий процес може виявити певні корупційні злочини в середині самої Президії?
Саме тому питання про те, як Президія використовує наші кошти має бути головним мотивом звернення, і саме це питання мають ставити представники трудових колективів НАНУ на загальних зборах. Контроль за роподілом коштів апаратом Президії має бути першою і головною реформою, без якої ми не зможемо рухатись далі!! На щастя НАНУ залишилось головним розпорядником коштів. Тому встановити контроль за рідною Президією було б набагато простіше, ніж контролювати міністра і весь апарат МОН. Замість цього я бачу в зверненні пустопорожні слова про необхідність якихось абстрактних "рехворм", створення чергових "робочих груп", тобто випускання пари. Тому не можу поставити свого підпису під цим зверненням "ні про що".